Ekologisen saippuan valmistus käytetystä ruokaöljystä(Finnish)

JooSoap eco-soap making Finnish

Tekemällä omaa saippuaa voit itse päättää mitä tuoksua käytät ja minkä muotoinen saippuasi on!

Itsetehty saippua on myös ympäristöystävällistä. Saippuassasi ei ole säilöntä- tai väriaineita, eikä parabeeneja. Tämä ekologinen saippua ei myöskään jätä haitallisia kemikaaleja ympäristöön. Käytetystä ruokaöljystä tehty saippua myös hyväksikäyttää öljyn, joka muuten heitettäisiin pois. Jos esimerkiksi uppopaistat munkkeja, voit hyödyntää ylimääräisen öljyn valmistamalla siitä saippuaa.

Valmistamasi saippua kosteuttaa myös kätesi, sillä siinä ei ole kuivattavia lisäaineita. Se on myös luonnollinen pesuaine, esimerkiksi kylpyhuoneen siivoamiseen.

Tarvitset

Ison kulhon ja kauhan, jotka kestävät 75C asteen lämpöä. Voit valita saippua muottisi mieltymyksesi mukaan, mutta myös pestyt vanukaspurkit käyvät.

Tässä reseptissä käytetään yksi litra käytettyä ruokaöljyä ja 150 g Natrium Hydroxidia (NaOH). Voit myös puolittaa tämän määrän. Lisäksi tarvitset 2.9 dl vettä. Lisää valitsemaasi tuoksua niin, että saippuasi tuoksuu mieleiseltäsi.

Ohje:

1. Mittaa natrium hydroxiidi kulhoon ja lisää vesi. Sekoita niin kauan kunnes kemikaali on liuennut veteen, noin 5 minuuttia. Sekoituksen tulee olla kirkasta. Sekoittaminen tuottaa kemiallisen reaktion, jossa neste kuumenee. Kulhosta nousee höyryä, joka voi yskittää. Seiso siis hieman kauempana kulhosta ja älä hengitä höyryä. Ole varovainen myös reaktiosta johtuvan lämmön takia.

2. Kun seos on jäähtynyt ruumiinlämpöiseksi (n. 45-50 celcius-astetta), kaada öljy rauhallisesti seoksen joukkoon. Sekoita jatkuvasti.

3. Sekoita seosta kunnes se alkaa jähmettyä, eli kun se on saavuttanut “trace”-vaiheen. Tällöin saippuaseoksen pinnalle jää jälkiä kun tiputat kauhasta pieniä määriä seosta. Tässä näytetään miltä seoksen tulee näyttää.

4. Kun saippua on saavuttanut edellämainitun vaiheen, lisää valitsemasi tuoksu. Sekoita hyvin.

5. Kaada saippua muotteihin. Työskentele suhteellisen nopeasti, jotta seos ei jähmety liikaa.

6. Kun saippua on kuivunut 2-3 päivää, poista muotit.

7. Anna saippuan nyt kuivaa ilmavassa tilassa 4-6 viikkoa. Saippua, joka ei ole kuivunut tarpeeksi, murenee helpommin.

Advertisements